Algemene voorwaarden
Brandwacht Vandaag
Correspondentieadres: Joan Muyskenweg 38 |1114 AN | Amsterdam – Duivendrecht | Nederland
Kamer van Koophandel: 67615546
Algemene voorwaarden
Artikel 1.
Definities
1.1. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
Opdrachtnemer: Brandwacht Vandaag, gebruiker van de algemene voorwaarden.
Opdrachtgever: De wederpartij van de opdrachtnemer, zijnde iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon met wie de Opdrachtnemer een Overeenkomst sluit.
Overeenkomst: Overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever met betrekking tot levering van de diensten en/of zaken.
Veiligheidsprofessionals: Zelfstandige brandwachten, buitenwachten, EHBO’ers, BHV’ers, BHV-ploegleiders, gasmetristen, beheerders brandmeldinstallaties, (brand)veiligheidsadviseurs, (brand)veiligheidscoördinatoren en verkeersregelaars die namens Brandwacht Vandaag of derden die door Brandwacht Vandaag worden ingeschakeld, werkzaamheden uitvoeren in het kader van de Overeenkomst.
Artikel 2.
Toepasselijkheid voorwaarden
2.1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op en maken onderdeel uit van:
- alle offertes door het hiervoor genoemde bedrijf te verrichten diensten;
- alle overeenkomsten, die het hierboven genoemde bedrijf sluit omtrent de te verrichten diensten en op de diensten en werkzaamheden die zijn verricht voor het sluiten van een definitieve overeenkomst;
- alle overeenkomsten voor de uitvoering waarvan derden dienen te worden betrokken.
2.2. Voorwaarden van de Opdrachtgevers die op offertes van of overeenkomsten met Opdrachtnemer van toepassing (willen) verklaren, zijn niet van toepassing, tenzij Opdrachtnemer schriftelijk met de toepasselijkheid van dergelijke voorwaarden instemt. Afwijkingen van deze voorwaarden of van de tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever gesloten overeenkomst zijn uitsluitend van kracht indien deze door Opdrachtnemer schriftelijk zijn bevestigd.
2.3. Indien een of meerdere der bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd mochten worden blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van toepassing. Opdrachtnemer en Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij indien en voor zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht worden genomen.
Artikel 3.
Offerte
3.1. Alle door Opdrachtnemer gedane offertes, ongeacht de wijze waarop deze zijn gedaan, zijn geheel vrijblijvend. Pas na schriftelijk bevestiging van een opdracht (middels een opdrachtbevestiging) of door feitelijke uitvoering door Opdrachtnemer komt de overeenkomst tot stand. Wijzigingen van opdrachten binden Opdrachtnemer niet tenzij deze schriftelijk zijn bevestigd door Opdrachtnemer of door feitelijke uitvoering door Opdrachtnemer van de gewijzigde opdracht(en). 3.2. De door Opdrachtnemer offertes zijn geldig gedurende 30 dagen na opgegeven dagtekening, tenzij anders aangegeven.
3.3. De prijzen in de genoemde offertes zijn in euro’s en exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege.
3.4. De overeenkomst komt niet tot stand indien de aanvaarding afwijkt van het in de offerte opgenomen aanbod, tenzij de aanvaarding uitdrukkelijk door Opdrachtnemer schriftelijk is bevestigd.
3.5. Een samengestelde prijsopgave verplicht Opdrachtnemer niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs.
3.6. Aanbiedingen en offertes gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.
Artikel 4.
De dienstverlening
4.1. Opdrachtnemer verzorgt advies en dienstverlening bij brandveiligheid en (brand)beveiliging, bemiddeling in en detachering van brandwachten, buitenwachten, EHBO’ers, BHV’ers, BHV-ploegleiders, gasmetristen, beheerders brandmeldinstallaties, (brand)veiligheidsadviseurs, (brand)veiligheidscoördinatoren en verkeersregelaars, advies in veiligheidsplannen, ontruimings- plannen, vlucht- en productieplattegronden. Veiligheid en brandveiligheid in de ruimste zin des woords.
4.2. Onverlet de verantwoordelijkheid van Opdrachtnemer en de goede uitvoering van de overeengekomen diensten staat het Opdrachtnemer vrij – onder toepasselijkheid van deze voorwaarden – gebruik te maken van diensten van derden.
4.3. Het minimaal af te nemen uren is 8 uur, tenzij anders overeengekomen. Bij werkzaamheden van minder dan 8 uur wordt 8 uur in rekening gebracht bij Opdrachtgever.
Artikel 5.
Veiligheidsprofessionals
5.1. Veiligheidsprofessionals dienen zich bij aanvang van Opdrachtnemer-¬‐, buitentwacht-¬‐, EHBO-¬‐ en veiligheidsdiensten en gasmeetwerkzaamheden te legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Opdrachtgever is verplicht zorg te dragen voor deze controle, of deze over te dragen aan een aangewezen persoon op de locatie waar de werkzaamheden uitgevoerd worden. De controle omvat controle van de door Opdrachtnemer opgegeven naam van de Veiligheidsprofessionals die namens Opdrachtnemer de opdracht uitvoert alsmede een vaststelling van de identiteit door middel van een visuele vergelijking van de pasfoto met degene die zich als zodanig legitimeert. Indien niet kan worden vastgesteld dat de Veiligheidsprofessionals die zich voor de uitvoering van de opdracht meldt dezelfde is als de door Opdrachtnemer opgegeven persoon, mag in geen geval de persoon ingezet worden voor het uitvoeren van de opdracht. Indien Opdrachtgever of de door Opdrachtgever aangewezen persoon op locatie geen identiteitscontrole uitvoert of na controle de Veiligheidsprofessionals toch voor de uit te voeren werkzaamheden inzet ondanks dat de persoon niet overeenkomt met de door Opdrachtnemer opgegeven naam, kan de Opdrachtnemer geenszins aansprakelijk gesteld worden voor schade, van welke aard dan ook.
5.2. Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft Opdrachtnemer het recht bepaalde werkzaamheden onder zijn verantwoordelijkheid te laten uitvoeren door derden.
5.3. Indien Veiligheidsprofessionals van de Opdrachtnemer in het kader van de opdracht werkzaamheden uitvoert op de locatie van de Opdrachtgever of een door de Opdrachtgever aangewezen locatie, is Opdrachtgever verplicht om op eigen kosten er voor zorg te dragen dat de locatie voldoet aan de eisen die de Arbeidsomstandighedenwetgeving en het goed werkgeverschap aan een werkplek stellen.
5.4. Opdrachtgever is aansprakelijk voor alle schade, inclusief lichamelijk letsel, van Veiligheidsprofessionals van de Opdrachtnemer veroorzaakt door of ontstaan tijdens de uitvoering van de werkzaamheden in opdracht van de Opdrachtgever. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van Veiligheidsprofessionals van de Opdrachtnemer die verband houden met de werkzaamheden die de Veiligheidsprofessionals ten behoeve van Opdrachtgever heeft verricht. Deze aansprakelijk is niet van toepassing indien de schade is veroorzaakt als gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid door de veiligheidsprofessional.
5.5. Indien door Veiligheidsprofessionals van de Opdrachtnemer bij Veiligheidsprofessionals feiten worden ontdekt die in strijd zijn met de wet- of regelgeving, wordt dat onmiddellijk aan de Opdrachtgever gerapporteerd. Bij gebreken van tijdige of deugdelijke rapportage vervalt het recht om hierom trend te klagen.
5.6 Na de gasmeting van de container(s) zal door de Veiligheidsprofessionals aangegeven worden of de container(s) gasvrij is en geopend mag worden. Zonder gasvrij verklaring mag de container niet geopend worden.
Artikel 6.
Urenstaat/Pakbon/Gasmeetverklaring
6.1. Na afronding van de uitvoering van de overeenkomst dient door de Opdrachtgever of een door de Opdrachtgever aangewezen persoon op de locatie een door de Veiligheidsprofessionals ingevulde urenstaat te ondertekenen. De Opdrachtgever, of een door de Opdrachtgever aangewezen persoon op de locatie dient de opgegeven werktijden, werkuren, namen van de Veiligheidsprofessionals en data te hebben gezien alvorens de urenstaat ondertekent wordt. Een getekende urenstaat is onherroepelijk en bindt de Opdrachtgever. Indien op de locatie geen persoon aanwezig is c.q. kan zijn, dient de Opdrachtgever dit voorafgaand aan de aanvang van de overeenkomst kenbaar te maken. In dit geval dient de urenstaat na afloop door de Opdrachtgever te worden ondertekent, Opdrachtnemer zal zorgdragen voor tijdige inzending van de te tekenen urenstaat.
6.2. De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de juiste, tijdige en volledige invulling en ondertekening van de urenstaat.
Artikel 7.
Prijzen
7.1. De prijs van door Opdrachtnemer te leveren diensten wordt ieder halfjaar automatisch aangepast, op basis van de gezinsconsumptie, zoals het Centraal Bureau voor de statistiek dat publiceert. Bedoelde prijsherzieningen kunnen door Opdrachtnemer nimmer binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst met cliënt worden doorgevoerd.
Artikel 8.
Facturering / Betaling
8.1. Opdrachtnemer is gerechtigd aan het begin van de termijn waarin de diensten zullen worden verricht, te factureren. Betaling dient plaats te vinden binnen 14 dagen na factuurdatum. Opdrachtgever mag een schuld van hem aan Opdrachtnemer slechts met een opeisbare vordering van hem op Opdrachtnemer verrekenen voor zover die vordering door Opdrachtnemer uitdrukkelijk is erkend of in rechte onherroepelijk is vastgesteld. Reclames met betrekking tot facturen dienen binnen veertien dagen na factuurdatum schriftelijk ter kennis van Opdrachtnemer te worden gebracht, bij gebreke waarvan de facturen geacht worden akkoord te zijn bevonden door Opdrachtgever. Indien de Opdrachtgever niet tijdig betaalt, zal hij van rechtswege in verzuim zijn en zal Opdrachtnemer zonder dat enige sommatie of ingebrekestelling nodig zal zijn, gerechtigd zijn een vertragingsrente in rekening te brengen gelijk aan de wettelijke rente, vermeerderd met 1% en ingaande per de factuurdatum, onverminderd de Opdrachtnemer verder toekomende rechten. Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht voor betalingen nadere zekerheid te verlangen van de Opdrachtgever.
8.2. Bij gebreke van tijdige betaling is de Opdrachtgever gehouden aan Opdrachtnemer alle buitengerechtelijke en gerechtelijke incassokosten te vergoeden die Opdrachtnemer moet maken om tot incasso te komen. De buitengerechtelijke incassokosten worden geacht tenminste 15 % van het verschuldigde bedrag te belopen, met een minimum van € 125,00 (zegge honderdvijfentwintig euro) onverminderd de bevoegdheid van Opdrachtnemer een eventueel hoger bedrag aan buitengerechtelijke incassokosten te vorderen, indien Opdrachtnemer een hoger bedrag verschuldigd is geworden aan door haar ingeschakelde derden (zoals een deurwaarder, advocaat en/of incassobureau).
Artikel 9.
Wijziging van de overeenkomst
9.1. Indien het aantal te werken uren binnen 24 uur voor aanvang van de uit te voeren werkzaamheden op verzoek van opdrachtgever verlaagd wordt, t.o.v. de tussenpartijen overeengekomen uren zal het oorspronkelijk overeengekomen aantal uren in rekening worden gebracht.
Artikel 10.
Annuleren van overeenkomst
10.1. Bij annulering van de overeenkomst tot 8 dagen voor aanvang van de werkzaamheden brengt Opdrachtnemer 25% van de overeengekomen prijs in rekening.
10.2. Bij annulering van de overeenkomst binnen 8 dagen en tot 24 uur voor de aanvang van de werkzaamheden brengt Opdrachtnemer 50% van de overeengekomen prijs in rekening, met een minimum van € 100,00 (zegge honderd euro) exclusief BTW. 10.3 Bij annulering van de overeenkomst binnen 24 uur voor aanvang van de werkzaamheden brengt Opdrachtnemer 100% van de overeengekomen prijs in berekening.
Artikel 11.
Overmacht (niet toerekenbare tekortkoming)
11.1. Indien Opdrachtnemer door overmacht – waaronder in ieder geval wordt verstaan: oorlog of een daarop gelijkende situatie, oproer, sabotage, brand, blikseminslag, explosie, overstroming, staking, epidemie/ pandemie, uitsluiting en voorts iedere gebeurtenis, die buiten de wil of het toedoen van Opdrachtnemer de uitvoering van de overeengekomen diensten tijdelijk of blijvend redelijkerwijs onmogelijk maakt of verhindert – niet in staat is de overeengekomen diensten te verrichten geldt het navolgende:
a) bij tijdelijk niet kunnen verrichten van de overeengekomen diensten hebben partijen niet aanstonds het recht de overeenkomst te ontbinden. De betalingsplicht van de Opdrachtgever vervalt in dat geval niet en wordt niet opgeschort. Als een tijdelijk niet kunnen verrichten van de overeengekomen diensten geldt het niet kunnen verrichten van de diensten gedurende maximaal zestig aaneengesloten dagen. Daarna kan ieder van de partijen de overeenkomst met onmiddellijke ingang ontbinden.
b) bij blijvende onmogelijkheid om de overeengekomen diensten te verrichten vervalt de betalingsplicht van de Opdrachtgever niet en wordt niet opgeschort. In dat geval hebben partijen wel het recht de overeenkomst aanstonds (voor het deel dat door Opdrachtnemer niet kan worden uitgevoerd) met onmiddellijke ingang te ontbinden. Indien Opdrachtgever van die mogelijkheid gebruik maakt zal hij echter gehouden zijn de voor de diensten overeengekomen vergoeding gedurende een maand na de ontbinding door te betalen.
Artikel 12.
Aansprakelijkheid
12.1. Opdrachtnemer is gehouden de aan haar verstrekte en door haar aanvaarde opdrachten naar beste weten en kunnen uit te voeren. Bij schade, ontstaan door enig handelen of nalaten van Opdrachtnemer en / of de door haar ingezette veiligheidsprofessionals, geldt het volgende:
a) Opdrachtnemer zal slechts aansprakelijk zijn voor zaak- en letselschade van de Opdrachtgever, voor zover deze schade is ontstaan bij de uitvoering van de overeengekomen diensten als gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid.
b) In het geval Opdrachtnemer conform het bovenstaande aansprakelijk is, zal deze aansprakelijkheid gelden per opdracht echter beperkt tot het bedrag van maximaal de hoogte van de opdrachtsom van Opdrachtnemer, met een maximum van EURO een miljoen tweehonderdenvijftig duizend. De aansprakelijkheid zal voorts, indien en zolang Opdrachtnemer tegen aansprakelijkheid uit bedrijfs- uitoefening verzekerd is, alleen gelden voor die schade verwekkende gebeurtenissen die die krachtens de polis (“WA-bedrijfspolis”) zijn gedekt en daadwerkelijk door de verzekeraar wordt voldaan.
c) In afwijking van het hiervoor bepaalde is Opdrachtnemer tot geen enkele schadevergoeding gehouden:
I. ten gevolge van overmacht;
II. ter zake van bedrijfs- en / of gevolgschade (zoals gederfde winst of omzet, stagnatie of stilligschade of beredderingskosten) of immateriële schade;
III. indien de Opdrachtgever afwijkt van het door Opdrachtnemer geadviseerde aantal veiligheidsprofessionals of van de door Opdrachtnemer geadviseerde werkwijze, alsmede indien de opdracht uitsluitend periodieke controle van buitenaf omvat;
IV. indien de Opdrachtgever onvoldoende of onjuiste informatie heeft verstrekt op grond waarvan de door Opdrachtnemer te verrichten diensten of werkzaamheden zijn vastgesteld en uitgevoerd;
V. voor schade die is ontstaan door in opdracht van Opdrachtgever gedane verrichtingen die niet schriftelijk met Opdrachtnemer zijn overeengekomen;
VI. indien Opdrachtnemer niet binnen drie werkdagen nadat de opdrachtgever van de schade verwekkende gebeurtenis wetenschap heeft gekregen, schriftelijk door de Opdrachtgever voor de schade aansprakelijk is gesteld;
VII. indien en voor zover de schade is gedekt door enige door de Opdrachtgever gesloten verzekering.
12.2. Opdrachtgever is jegens Opdrachtnemer gehouden de ruimten, locaties en terreinen waar de diensten en alle daarmee verband houdende werkzaamheden worden verricht alsmede de daarbij gebezigde door de Opdrachtgever verstrekte hulpmiddelen (werktuigen en gereedschappen) op zodanige wijze in te richten en te onderhouden, alsmede zodanige regelingen te treffen, dat de mede- werker werkzaam in of op die locaties, ruimten en terreinen tegen gevaar voor lijf, eerbaarheid en goed zover beschermd is, als redelijkerwijs in verband met de aard van de overeengekomen diensten kan worden verlangd. Zijn de verplichtingen niet nagekomen, dan is de Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer gehouden tot vergoeding der schade aan veiligheidsprofessionals dientengevolge bij de uitvoering der diensten en alle daarmee verband houdende werkzaamheden, overkomen, tenzij de Opdrachtgever het bewijs levert dat die niet-nakoming aan overmacht, of die schade in belangrijke mate mede aan opzet of bewust roekeloosheid van veiligheidsprofessional is te wijten. Indien de veiligheidsprofessional, ten gevolge van het niet nakomen van die verplichtingen door de Opdrachtgever, bij de uitvoering van diensten en alle daarmee verband houdende werkzaam- heden zodanig letsel heeft bekomen, dat daarvan de dood het gevolg is, is de Opdrachtgever jegens de overblijvende echtgenoot, de kinderen of de ouders van de overledene, die door zijn arbeid plegen te worden onderhouden, verplicht tot schadevergoeding, tenzij door hem het bewijs wordt geleverd, dat die niet-nakoming aan overmacht, of de dood in belangrijke mate mede aan opzet of bewuste roekeloosheid van veiligheidsprofessional is te wijten.
Artikel 13.
Duur van de overeenkomst en opzegging
13.1. Overeenkomsten worden voor bepaalde of onbepaalde duur aangegaan. Overeenkomsten die voor onbepaalde duur zijn aangegaan kunnen door zowel Opdrachtnemer als de Opdrachtgever worden opgezegd met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden. Opzegging dient schriftelijk plaats te vinden tegen het eind van een kalendermaand.
13.2. Overeenkomsten voor bepaalde duur aangegaan worden na de einddatum stilzwijgend verlengd met telkens dezelfde periode als waarvoor zij werden aangegaan, tenzij de ene partij aan de andere partij tenminste drie maanden voor het einde van de expiratiedatum van de overeen- komst per aangetekende brief mededeelt op verlenging van de overeenkomst geen prijs te stellen.
13.3. Zowel Opdrachtnemer als de Opdrachtgever kunnen de overeenkomst (ongeacht of die voor bepaalde of onbepaalde tijd is aangegaan) met onmiddellijke ingang ontbinden:
- indien de andere partij surseance van betaling aanvraagt of in staat van faillissement wordt verklaard.
- indien de andere partij in ernstige mate tekort komt in de nakoming van haar verplichtingen, voortvloeiende uit de door partijen gesloten overeenkomst.
13.4. De Opdrachtgever zal niet gerechtigd zijn gedurende de periode dat Opdrachtnemer diensten voor hem verricht of gedurende twee jaar nadien, een veiligheidsprofessional van Opdrachtnemer in dienst te nemen, dan wel werkzaamheden te laten verrichten, tenzij Opdrachtnemer daartoe voorafgaande schriftelijke toestemming geeft, zulks onder verbeurte van een dadelijk opeisbare schadeloosstelling van € 22.500,00 (zegge tweeëntwintigduizend vijfhonderd euro) per overtreding en van € 1.000 (zegge duizend euro) per dag dat de overtreding voort duurt.
Artikel 14.
Bevoegde rechter en toepasselijk recht
14.1. Alle geschillen voortvloeiende uit de inhoud en / of de uitvoering van een overeenkomst tussen Opdrachtnemer en de Opdrachtgever, waarop deze voorwaarden van toepassing zijn, zullen bij uitsluiting door de bevoegde rechter in de vestigingsplaats van Opdrachtnemer worden beslist. Deze competentieregeling geldt niet indien de Opdrachtgever een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of een bedrijf.
14.2. Op alle overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
Artikel 15.
Geheimhouding
15.1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
15.2. Bij het niet nakomen van bovenstaande geheimhouding geldt een direct opeisbare boete van € 5.000,00 (zegge vijfduizend euro) per gebeurtenis.
15.3. Indien, op grond van wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, Opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan de door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken, en Opdrachtnemer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is Opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de wederpartij niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.
Artikel 16.
Wijziging en vindplaats van de voorwaarden
16.1. Deze voorwaarden zijn op te vragen bij Brandwacht Vandaag en te raadplegen via https://brandwachtvandaag.nl/algemene-voorwaarden.
16.2. Van toepassing is steeds de versie zoals die gold ten tijde van het tot stand komen van de overeenkomst, met dien verstande dat Opdrachtnemer steeds gerechtigd is de voorwaarden te wijzigen. Brandwacht Vandaag zal de gewijzigde voorwaarden aan Opdrachtgever verstrekken.
Januari 2025
Versie 2025-01